Werkloos? Volg de waarzegger-opleiding

16 juni 2015

Bij een bericht als deze in het Eindhovens Dagblad van vandaag is het verleidelijk om meteen in de maatschappelijke verontwaardiging te schieten. “Onze zuurverdiende belastingcenten naar dit soort rariteiten!” Maar misschien heeft het UWV het wel heel goed gezien. We zien het regelmatig: managers – in zowel het bedrijfsleven als de (semi)publieke organisaties – die bereid zijn te betalen voor voorspellingen over de toekomst. Gedaan door de waarzeggers van de business: futurologen en trendwatchers. Voorspellingen die het abstractieniveau van een gemiddelde horoscoop zelden overtreffen.

Maar de WRR biedt weerwoord (https://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-samenvattingen/Samenvatting_WRR_Naar_een_lerende_economie..pdf). ‘Bij het beantwoorden van de vraag hoe overheden de economie van hun land het beste kunnen stimuleren, worden twee verschillende sporen gevolgd. Het eerste spoor is dat van de lineaire voorspellingen. Daarbij wordt geprobeerd om uit het heden te extrapoleren wat in de toekomst interessante markten, sectoren en/of technologieën zijn, om vervolgens beleid te ontwikkelen dat daar op is afgestemd. Dat is, zeker op de iets langere termijn, een riskante strategie. De beste voorspelling is immers dat zaken anders zullen lopen dan wij nu denken.’ De laatste zin zou in een horoscoop niet misstaan. ‘Het tweede spoor is dat van het versterken van het verdienvermogen.‘ Dit verdienvermogen wordt gekoppeld aan responsiviteit, welke georganiseerd moet worden. Dit heeft verdacht veel weg van wendbaarheid. Met kennis- en kenniscirculatie als belangrijkste vermogen!

En zo zijn we weer rond met het bericht over het UWV. Want het zijn de wendbare organisaties die voor duurzame werkgelegenheid gaan zorgen. Dit vraagt om het investeren in het verdienvermogen van organisaties én medewerkers. Zodat ze klaar zijn voor wat de toekomst gaat brengen, wat dit ook mag zijn.

‹ terug

Pin It on Pinterest