Kerstborrel cruciaal voor wendbare organisaties

11 december 2017

Nog even en je hebt een weekje (of misschien wel langer!) vrij. Even een paar dagen doorbrengen met je gezin. Misschien dat je nu al recepten aan het verzamelen en ordenen bent. Of het stapeltje boeken dat je nu eindelijk gaat lezen al hebt klaargelegd. Maar voordat je je kunt overgeven aan het genieten, moet je eerst nog even naar de kerstborrel.

En wat blijkt, de kerstborrel is cruciaal voor wendbare organisaties. Want op de kerstborrel leer je elkaar kennen. En dan heb ik het niet over de gênante verhalen van kerstborrels die uit de hand lopen. Maar hele gewone, beschaafde kerstborrels waarbij de leiding terugblikt op het fantastische jaar, iedereen bedankt voor de inzet en fijne dagen toewenst. Kerstborrels waar je hopelijk af en toe ook een collega spreekt die je nog niet zo goed kende. En die daardoor weer een beetje vertrouwder voelt. Waardoor het informele netwerk in de organisatie weer groeit en sterker wordt. Want dit informele netwerk blijkt van groot belang voor wendbare organisaties. En wel om drie redenen.

  • Informele netwerk voor onderlinge afstemming

Allereerst helpt het informele netwerk in de onderlinge afstemming. Om activiteiten op elkaar af te stemmen wil je in een wendbare organisatie zo min mogelijk tussenstappen (lees onnodige hiërarchische bemoeienis) hebben. Medewerkers stemmen liever rechtstreeks en onderling af. Ons recente onderzoek onder meer dan 1.300 leidinggevenden laat zien dat in meer dan 90% van de wendbare organisaties medewerkers elkaar makkelijk weten te vinden om af te stemmen. Hierbij geven bovendien twee keer zoveel leidinggevenden in wendbare organisaties dan in niet-wendbare organisaties aan dat formele afstemming niet nodig is, omdat medewerkers dit informeel regelen.

  • Informele netwerk om elkaar te helpen

Het informele netwerk is ook van belang wanneer het gaat om de bereidheid elkaar te helpen. Een kenmerk van het werkklimaat dat past bij wendbare organisaties. Want wanneer medewerkers kansen willen pakken en moeten reageren op nieuwe omstandigheden, dan is het fijn om te kunnen vertrouwen op collega’s bij het werk wat blijft liggen, maar ook gedaan moet worden. Of wanneer je als medewerker geconfronteerd wordt met onzekerheid, dat er collega’s zijn die bereid zijn om met je mee te denken en daar tijd voor vrij te maken. In onderzoek wordt dan gesproken over een relationeel klimaat waarin relaties ontstaan, waardoor controle niet nodig is en medewerkers handelen in het belang van het collectief. In elke organisatie prettig, maar zeker ook in een wendbare organisatie.

  • Informele netwerk om kennis te laten stromen

Tot slot helpt het informele netwerk bij het onderhouden en uitbreiden van de collectieve kennis van de organisatie. Een informeel netwerk zorgt ervoor dat medewerkers geen drempel ervaren bij het opvragen van kennis en informatie, of bij het delen ervan. Kennis stroomt als het ware door de organisatie. Een sterk informeel netwerk zorgt er bovendien voor dat het makkelijker wordt om snel die collega te vinden die over de relevante kennis beschikt. In twee telefoontjes kom je altijd uit bij iemand die je kan helpen – en daar ook nog eens toe bereid is.

De kerstborrel is natuurlijk leuk en voor sommigen een ontlading van een jaar hard werken. Voor anderen is het een verplicht nummer voordat de vakantie kan beginnen. Maar het zou voor de organisatie een managementinterventie moeten zijn om de wendbaarheid te vergroten. En als dit niet lukt bij de kerstborrel, dan is er nog het nieuwjaarsontbijt, de jaarlijkse fietstocht van de personeelsvereniging, de zomer BBQ, het bedrijfsvoetbaltoernooi of de paasbrunch. Allemaal strategische managementinterventies voor wendbare organisaties.

Wil je weten aan welke knoppen jij kunt draaien om de wendbaarheid van jouw organisatie te vergroten? Zet dan de wendbaarheidscan in, waarbij we de leidinggevenden in jouw organisatie bevragen op 53 managementpraktijken. Voor slechts €1.500 ontvang je een uitgebreide rapportage op de benodigde en aanwezige wendbaarheid en de manier waarop je deze kan vergroten. Zodat jullie ook gericht de volgende, concrete, stap kunnen zetten.

Ik wil de Wendbaarheid Scan inzetten!

‹ terug

Pin It on Pinterest