Marc Nijssen

Een adviesbureau dat de wereld een beetje mooier probeert te maken door organisaties mooier en wendbaarder te maken. De Organisatie Ontwerpers is een initiatief van Marc Nijssen. Na meer dan 10 jaar bij verschillende adviesbureaus gewerkt te hebben werd het tijd voor de volgende stap. Om √©cht te redeneren vanuit de behoeften van de ‘gebruikers’ van de organisatie, schoonheid en wendbaarheid een centrale plek te geven, en te proberen de wereld een beetje mooier te maken.

Manier van werken van Marc Nijssen

De behoeften centraal stellen, werken aan schoonheid en wendbaarheid en de maatschappelijke impact vertaalt zich door in het tot stand brengen van de adviesrelatie en in het adviesproces. Het proces van:

    • Het analyseren van de behoeften van gebruikers (medewerkers, managers, klanten, toezichthouders) van de organisatie. Schoonheid is een kwestie van individuele smaak. Dus alleen als in de behoeften van gebruikers wordt voorzien is er sprake van een mooie organisatie
    • Continu divergeren en convergeren om tot de best passende oplossing te komen. Door creatieve werkvormen toe te passen en te combineren met methodisch analyseren en concluderen.
    • Testen en experimenteren. Alleen door oplossingen in de praktijk uit te proberen kun je vaststellen wat wel en niet werkt. Door prototypes van organisatieconcepten te bouwen en pilots in te richten.

Wetenschappelijke nieuwsgierigheid

Begonnen als organisatieadviseur voor HR-vraagstukken zocht Marc Nijssen de verdieping in de wetenschap. Hij vertelt graag over zijn promotie onderzoek naar wendbare organisaties: Weg met de glazenbol, maar ga nu eens organiseren voor de (onvoorspelbare) toekomst! Om uit te komen bij een organisatie die geen ‘lelijke’ reorganisaties meer nodig heeft. Zou dat de wereld niet een stukje mooier maken?

En vanuit het wetenschappelijke perspectief ontstond bij Marc Nijssen weer een nieuwe Рaanvullende Рbehoefte. Namelijk terug naar de kern en weg van alle hypes. Als we alle modetermen weghalen zelfsturing, holocratie, of de reinvented organizations  wat houden we dan nog over? In zijn nieuwe boek het Organisatie Ontwerp Atelier legt Marc uit hoe je vanuit evolutionair, economisch en sociaal perspectief naar het ontwerp van je organisatie kunt kijken. Zonder ingewikkelde modellen, maar met voorbeelden uit de praktijk van alledag laat hij zien dat er klassieke organisatiewetten bestaan, net zo valide als de zwaartekracht. Daarbij maakt Marc Nijssen gebruik van Design Thinking, voortdurend experimenteren en het bouwen van fysieke prototypes. Zodat abstracte concepten concreet worden.

Naast zijn werk als adviseur en trainer kun je Marc Nijssen als spreker terugvinden op DeSpreker.nl en als onderzoeker is Marc verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Pin It on Pinterest